Directieverslag

Directieverslag

Het jaar 2021 is een lastig jaar gebleken. Een deel van onze vaste programma’s staat onder druk naar aanleiding van de behoefte van de NPO om te vernieuwen op NPO1. Maar 2021 is ook het laatste jaar van de erkenningsperiode en het jaar waarin een erkenning is gevraagd voor de volgende erkenningsperiode (2022 – 2027). Een nieuwe erkenningsperiode waarin de budgetten van AVROTROS (en de andere fusieomroepen) fors teruglopen als gevolg van de herziene verdeling tussen de verschillende omroepen in de nieuwe mediawet. De erkenning voor de nieuwe periode is verkregen maar deze is verleend op basis van een samenwerking met PowNed op het gebied van de ondersteuning in de backoffice. In 2021 is ook de coronapandemie, tegen de verwachtingen in, nog alom aanwezig.

Vernieuwing van NPO1 en de gevolgen voor onze programma’s
In 2021 zet de NPO in op verjonging van de doelgroep en past hiervoor de prime time programmering van voornamelijk NPO1 aan. Om ruimte te maken voor nieuwe programmering die moet leiden tot deze verjonging op het lineaire kanaal, worden de programma’s korter en de series minder lang. Gevolg is minder zendtijd voor belangrijke publieke omroep programma’s als Radar, Opsporing Verzocht en Opgelicht?!. Tevens heeft dit tot gevolg dat de continuïteit van de redacties in gevaar komt wat ten koste kan gaan van de inhoud, het aantal cases dat kan worden behandeld en het aantal redactieleden dat ingezet kan worden. Door deze zienswijze en de verschuiving bij dit soort formats die zich ook in 2022 doorzet, verdwijnt het zeer succesvolle programma Opgelicht?! in opdracht van de NPO compleet en zijn Radar en Opsporing Verzocht minder vaak te zien.

Bij NPO Radio 1 was de wisseling van zendermanager te merken m.b.t. de programmering van AVROTROS. Daar waar AVROTROS op verzoek van de NPO een relatief goedkoop middagprogramma maakte van maandag t/m donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur om hiermee een breder publiek te bereiken, wil de nieuwe zendermanager het helemaal anders doen. Dit terwijl AVROTROS pas net begonnen was aan de opdracht van de NPO, hier fors in geïnvesteerd had en ook veel uren voor had ingeleverd op NPO Radio 1. De NPO wil weer terug naar meer inhoudelijke journalistiek in de middag, maar in plaats van te investeren in het bestaande format en redactie, is de zendtijd aan twee andere omroepen toegekend voor 2022. Tevens is er voor dit nieuwe programma opeens wel bijna een miljoen euro extra beschikbaar om deze acht uur per week te vullen met een journalistieke redactie.

De Directie van AVROTROS stelt tegelijkertijd alles in het werk om de kwaliteit en uitzendtijd van onze programma’s te bewaken en tegelijk open te staan voor de gewenste vernieuwing en verjonging en daar ook de mogelijkheden van te benutten.